Opening of VOLT centre for media-art and technology Eindhoven 2012

Published on: 03-04-2012

Opening of VOLT centre for media-art and technology Eindhoven. with a contribution by Geert Mul (triple screen projection)
Met een imponerende beeldshow van kunstenaar Geert Mul (media art) werd zondag 2 oktober het startsein gegeven voor de plannen voor een nieuwe crossmediale experience op het gebied van mediakunst en -technologie op STRIJP-S in Eindhoven. Onder de voorlopige naam VOLT presenteerden de drie partners Woningcorporatie Trudo, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en gemeente Eindhoven, hun plannen. De Provincie Noord-Brabant, vertegenwoordigd door gedeputeerde Bert Pauli (Economische Zaken), hield een warm pleidooi voor een dergelijke culturele voorziening. De Commissaris van de Koningin kon niet in levende lijve aanwezig zijn maar ondersteunde de plannen op afstand met een videoboodschap.

Wethouder Mary-Ann Schreurs: “VOLT is een nieuwe crossmediale experience op het gebied van mediatechnologie, mediakunst, innovatie en design. Het draagt bij aan de plannen om Eindhoven en de regio verder te laten groeien tot de broedplaats en het centrum voor de creative arts en technology. VOLT gaat dienen als katalysator voor initiatieven tot kruisbestuiving en interactie tussen onderwijs en onderzoek, creatieve industrie en het technologische bedrijfsleven. Daarnaast draagt het bij aan de leefbaarheid van de stad en aan het vestigingsklimaat voor bedrijven en wonen.”

STRIJP-S, cultuurwijk van Eindhoven
VOLT wordt gehuisvest op Strijp-S in de culturele driehoek die wordt ontwikkeld door Woningcorporatie Trudo. Thom Aussems: “In opdracht van Trudo heeft Neutelings Riedijk architecten een eerste schets gemaakt voor een hooggebouw. Op de onderste drie lagen is VOLT~ gepland, daarboven komen woningen.”

VOLT
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid participeert als één van de drie partners in VOLT. Beeld en Geluid brengt naast creativiteit en expertise in het ontwikkelen van een innovatieve vernieuwende publieksattractie, ook kennis in met betrekking tot de exploitatie ervan. Jan Müller: “De locatie Eindhoven, en met name STRIJP-S is dé plek voor een nieuwe op zich zelfstaande crossmediale experience, expositieruimte en ontmoetingscentrum. Er is immers al een grote verzameling multimediale en mediatechnologische bedrijven aanwezig, kunstenaars, ontwerpers en specialisten, opleidingen en broedplaatsen. Eindhoven ademt creativiteit en technologie, het zit in het DNA van de stad en zijn bewoners.”
Het projectplan VOLT gaat uit van 3.000 m2 tentoonstellingsruimte, verdeeld over drie verschillende zalen. Daarnaast één grote en een kleine bioscoopzaal, een aantal kleinere vrij programmeerbare ruimtes voor workshops, congressen of lesprogramma’s, en natuurlijk een winkel, ontvangstruimte en een restaurant. In totaliteit omvast het plan ca 6.000m2.
Naast eigen tentoonstellingen wordt in de plannen nadrukkelijk rekening gehouden met door derden te programmeren exposities en evenementen. In het openingsjaar gaat VOLT uit van 175.000 bezoekers, waarna het in de jaren erna zou moeten uitkomen op een gemiddelde van 150.000 bezoekers. Voor de realisatie van VOLT is het nadrukkelijk de intentie van alle drie de partners om de funding te realiseren via subsidiering, fondsen- en sponsorwering.