NATUREALLY Commissioned Artwork 2016

Published on: 15-01-2016

Commissioned work for the hospital of Enschede (MST) 2016

Laminated Glass, Transparent print and alternating coloured backlight. 450 x 800 cm, 

Geert Mul  2016                                                                                                                                                                                                                                              

NATUREALLY Geert Mul 2016 Commissioned work.
MST hospital Enschede.
Laminated Glass, Transparent print, Alternating coloured Led light. 450 x 800 cm,

NATUREALLY is an artwork for the entrance of the MST Hospital. Several artworks were commissioned for the new hospital to contribute to a ‘healing environment’. With this in mind, I choose to depict a vast landscape which magically slowly alternates between seasons.

I photographed an iconic, local, 500-year-old oak tree, in two seasons, summer and winter, with and without leaves. The two photographs were merged in a 4 x 8-meter transparent glass wall with a led backlight alternating between colours. Due to the effect of shifting colours, the artwork interchanges between the different seasons hidden in the colours of the transparent print.

Commissioned by : MST Hospital Enschede
(Courtesy Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl)
Productie begeleiding: Frans van Viegen
Assistentie: Marieke Verkoelen, Ksenija Pankratova, Justin Bentvelsen, Gijs Sickenga (programmeren LED verlichting)
Technische realisatie:
Glass and Print: leo.breukers@viewcol.com
Led verlichting / Elektrische installatie Ronald van Leeuwen www.mvoledsolutions.nl
Diffusie folie: Amadea Technologies

 

 

 

DSC00796

 

 

DSC00793

DSC00141

 


DSC00143

DSC00117

DSC00136

Het kunstwerk Natureally is speciaal ontworpen voor het MST ziekenhuis te Enschede en is geïnspireerd door het idee van een ‘healing environment’.

In het verlengde van deze ideeën is een ontwerp ontstaan met als onderliggend doel het vergroten van de mentale ruimte van bezoekers en patiënten van het ziekenhuis. Er van uitgaande dat het publiek in de context van het ziekenhuis een breed scala van emoties doorloopt ben ik na gaan denken over hoe een kunstwerk daar een positieve rol in zou kunnen spelen.

Ik kwam tot de conclusie dat het kunstwerk niet perse naar iets specifieks zou moeten verwijzen, maar juist een mentale ruimte moest creëren; verwondering is bijvoorbeeld een middel om mentale ruimte mee te creëren.

Elementen als ‘wachtbeleving’, kleurgebruik en natuur(beelden) spelen in de ideeën over ‘healing environment’ een belangrijke rol. Op de locatie van het kunstwerk was oorspronkelijk een lichtwand ontworpen. Ik heb het gebruik van licht in dit werk gecombineerd met het gebruik van natuurbeelden. Ik heb een ontwerp gemaakt met een transparante print van een landschap met daar achter een lichtbron die het landschap in verschillende kleuren uitlicht. Het afgebeelde landschap is een collage van landschappen uit de omgeving van Enschede gefotografeerd in verschillende seizoenen. De collage is gemaakt in een extreem hoge resolutie zodat het ondanks de afmetingen (4,5 x 8 meter) van dichtbij nog scherp zijn en vol met detail; de nerven van de blaadjes zijn zelfs nog zichtbaar.

De verandering van de kleur van licht introduceert een element van tijd in het werk de verschillende seizoenen worden een voor een zichtbaar met de verandering van de kleur van het licht. Het werk refereert daardoor ook aan een vaak gebruikt thema in folkloristische kunst: de vier seizoenen.

Tijdens mijn zoektocht voor het verzamelen van natuurbeelden in de omgeving van Enschede kwam ik een 500 jaar oude eik genaamd Kroezeboom (kruisboom) op de Fleringer Es tegen. Op dat moment wist ik dat deze boom de hoofdrol zou gaan vervullen in dit kunstwerk. “Kroezebomen” hadden in de afgelopen eeuwen in midden en oost Nederland een bijzondere functie als rechtsplaats, grensmarkering en/of een spirituele functie. De bijzondere energie (Ki) van deze 500 jaar oude boom wilde ik graag meenemen in het ziekenhuis.

 

Geert Mul geert@mul.nl www.geertmul.nl
Commissioned by : MST Hospital Enschede
(Courtesy Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl)
Productie begeleiding: Frans van Viegen
Assistentie: Marieke Verkoelen, Ksenija Pankratova, Justin Bentvelsen, Gijs Sickenga (programmeren LED verlichting)
Technische realisatie:
Glass and Print: leo.breukers@viewcol.com
Led verlichting / Elektrische installatie Ronald van Leeuwen www.mvoledsolutions.nl
Diffusie folie: Amadea Technologies