BUILD OR BOMB Game of Life 2015

Published on: 09-09-2015

Build or Bomb, A ‘Game of Life’   Geert Mul – 2009  / release 2016

Collectie / opdrachtgever: DROPSTUFF.nl
Marres – Centre For Contemporary Culture
Curator Nicolette Gast
Vormgeving/ productie Wijnand Veneberg
Software: Studio Zesbaans Utrecht

Build or Bomb is een sociaal experiment verpakt in een spel, waarin zowel gecreëerd als vernietigd kan worden: a ‘Game of Life’.  Build or Bomb is een multiplayer game.

– Elke speler heeft een game controller op zijn/haar eigen mobile telefoon:

  1. De game-controller is te openen op de telefoon,  tablet of computer in de browser:

https://www.geertmul.nl/buildorbomb/

 – Alle spelers over de hele wereld spelen tegelijk op één speelveld ! :

  1. De Game,  het speelveld is te openen op een laptop, computer of televisie met een browser:

https://www.geertmul.nl/buildorbomb/display/   

 

Op de controller kan men kiezen om in het speelveld te bouwen of om bestaande gebouwen te vernietigen. Voor het plaatsen van gebouwen kan men kiezen uit iconografische moderne architectuur van bijvoorbeeld Mies van der Rohe, Frank Gehry, Rem Koolhaas en MVRDV. Voor het vernietigen van gebouwen kan men gebruikmaken van divers (militair) materiaal. Het geheel is overgoten met een jasje van Pixel-art.

Build or Bomb verwijst naar twee tegenovergestelde eigenschappen die met de mens verbonden zijn: scheppen en vernietigen. De opdracht (in 2009) om iets te doen met de vrijheid van meningsuiting in relatie tot media en jongerencultuur is hier vertaald naar de visualisatie van een luchtig sociaal experiment, maar met serieuze connotaties en associaties. Build or Bomb is een interpretatie van Game of Life: een in 1970 door de Britse wiskundige John Conway bedachte cellulaire automaat, een tweedimensionaal raster met vierkante ‘cellen’ die ‘levend’ of ‘dood’ kunnen zijn, en die zich volgens vastgestelde regels ontwikkelen en daarbij allerlei patronen kunnen vormen.