Ander Nieuws Installation 2015

Published on: 13-01-2015

Ander Nieuws

Video interview (english subtitles) ; Geert Mul and Johan Omen (head R&D department Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)

Ander Nieuws is een digitale installatie gebaseerd op het archief van het instituut voor Beeld en Geluid met zestig jaar NOS nieuwsuitzendingen. De installatie Ander Nieuws gebruikt semantische analyse, interactie en data visualisatie om de database van het NOS Journaal-archief te exploreren.

In de pilot-versie (2014) worden drie jaargangen van het NOS 8 uur-journaal ontsloten (2011–2013). Ander Nieuws past in een internationale trend van fundamenteel media onderzoek naar mogelijke generatieve, narratieve en creatieve kwaliteiten van de database.

De eerste publieke tentoonstelling van Ander Nieuws is te zien in de tentoonstelling “Voorbij het Nieuws” in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (t/m mei 2015)

Geert Mul onderzoekt i.s.m. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de mogelijkheden om de bezoeker in een constructieve en creatieve relatie tot de nieuws-database te brengen: de bezoeker als informatie-engineer. Afhankelijk van de intenties en handelingen van de bezoeker kan Ander Nieuws een vorm van entertainment bieden, een kunstwerk zijn of dienen als een research-tool. Kennis wordt in Ander Nieuws niet ontsloten; er bestaat geen vooraf gedefinieerde kennis in Ander Nieuws, maar er bestaan wel vooraf gedefinieerde kwantitatieve semantische relaties tussen begrippen uit de database. Kennis wordt in Ander Nieuws ge-engineerd. De bezoeker kan een idee krijgen van hoe connotaties van nieuwsonderwerpen door de tijd heen aan verandering onderhevig zijn. Hij/zij kan inzicht krijgen over veranderende culturele patronen.

Geert Mul & Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid:
Concept, regie & productie

Brigitte Jansen:
Projectleider.
Johan Oomen:
Manager Kennis en Innovatie.
Jaap Blom:
Data Analyse

Stijn Kuipers:
Software programmeur.
Roy Bekhuis:
Software productie

Tentoonstelling Voorbij Het Nieuws:
Chris Koolmees: concept en ruimtelijke vormgeving & 3D schetsen op deze pagina
Annemarie Nycolaas: manager tentoonstellingen Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Ander Nieuws is onderzoeksproject van Beeld en Geluid en Geert Mul in samenwerking met
Centraal Museum, Huis voor Beeldcultuur, Museum Boijmans Van Beuningen,
Museum Of The Image en het Nederlands Fotomuseum.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Fonds 21
en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.