NATUREALLY

Published on: 15-01-2016

Commissioned work for the hospital of Enschede (MST) 2016

Transparent print and coloured backlight. 450 x 800 cm, 

Geert Mul  2016                                                                                                                                                                                                                                                (Nederlandse tekst onderaan de pagina)

 

NATUREALLY was originally designed for the entrance of a new hospital (size 450cm x 800cm) and is inspired by the idea of a ‘healing environment’. The underlying ‘goal’ of the artwork was to broaden the ‘mental space’ of the hospital’s patients and visitors. Considering the broad range of emotions the public goes through in a hospital environment, I started thinking how a work of art could play a positive role in our (emotional) state of being. I concluded that for instance ’to be wondered’ is one way of creating mental space and might release worrisome thoughts and emotions.

In NATUREALLY I have combined the use of coloured light with images of nature. I have created a transparent print and the change of colours of the led light introduces an element of transformation and time in the photographic print: due to the working of complementary colours between the Led and the transparant print, the print actually visually changes and discloses the different seasons hidden in the colours of the transparant print.

During my search for a theme in this work, I stumbled upon a 500- year-old oak tree. I then immediately knew this tree would play the leading part in this work of art. In the past centuries, ‘Kroezebomen’ had a special function in east and central Netherlands. They acted as judicial location, border marker and had a spiritual function. I wanted to transfer the magic and the special energy from this 500-year-old oak tree into the the artwork and hospital.

Geert Mul 2016

DSC00014-2

DSC00796

Naturally 451 x 800 22 FINAL MASTER FLAT RESIZE COLOR CORRECTION4-2

Naturally 451 x 800 22 FINAL MASTER FLAT RESIZE COLOR CORRECTION2-3

DSC00793

 

DSC00141

DSC00519

DSC00143

DSC00117

DSC00136

Het kunstwerk Natureally is speciaal ontworpen voor het MST ziekenhuis te Enschede en is geïnspireerd door het idee van een ‘healing environment’.

In het verlengde van deze ideeën is een ontwerp ontstaan met als onderliggend doel het vergroten van de mentale ruimte van bezoekers en patiënten van het ziekenhuis. Er van uitgaande dat het publiek in de context van het ziekenhuis een breed scala van emoties doorloopt ben ik na gaan denken over hoe een kunstwerk daar een positieve rol in zou kunnen spelen.

Ik kwam tot de conclusie dat het kunstwerk niet perse naar iets specifieks zou moeten verwijzen, maar juist een mentale ruimte moest creëren; verwondering is bijvoorbeeld een middel om mentale ruimte mee te creëren.

Elementen als ‘wachtbeleving’, kleurgebruik en natuur(beelden) spelen in de ideeën over ‘healing environment’ een belangrijke rol. Op de locatie van het kunstwerk was oorspronkelijk een lichtwand ontworpen. Ik heb het gebruik van licht in dit werk gecombineerd met het gebruik van natuurbeelden. Ik heb een ontwerp gemaakt met een transparante print van een landschap met daar achter een lichtbron die het landschap in verschillende kleuren uitlicht. Het afgebeelde landschap is een collage van landschappen uit de omgeving van Enschede gefotografeerd in verschillende seizoenen. De collage is gemaakt in een extreem hoge resolutie zodat het ondanks de afmetingen (4,5 x 8 meter) van dichtbij nog scherp zijn en vol met detail; de nerven van de blaadjes zijn zelfs nog zichtbaar.

De verandering van de kleur van licht introduceert een element van tijd in het werk de verschillende seizoenen worden een voor een zichtbaar met de verandering van de kleur van het licht. Het werk refereert daardoor ook aan een vaak gebruikt thema in folkloristische kunst: de vier seizoenen.

Tijdens mijn zoektocht voor het verzamelen van natuurbeelden in de omgeving van Enschede kwam ik een 500 jaar oude eik genaamd Kroezeboom (kruisboom) op de Fleringer Es tegen. Op dat moment wist ik dat deze boom de hoofdrol zou gaan vervullen in dit kunstwerk. “Kroezebomen” hadden in de afgelopen eeuwen in midden en oost Nederland een bijzondere functie als rechtsplaats, grensmarkering en/of een spirituele functie. De bijzondere energie (Ki) van deze 500 jaar oude boom wilde ik graag meenemen in het ziekenhuis.

 

Geert Mul
geert@mul.nl
www.geertmul.nl

Commissioned by :
MST Hospital Enschede
(Courtesy Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl)

I.s.m.
IAA Architecten
Medisch Spectrum Twente

Productie begeleiding: Frans van Viegen
Assistentie: Marieke Verkoelen, Ksenija Pankratova, Justin Bentvelsen, Gijs Sickenga (programmeren LED verlichting)

Technische realisatie:
Glas: Gertjan van Dijken. Van Dijken Glas Beleving
Led verlichting / Elektrische installatie Ronald van Leeuwen www.mvoledsolutions.nl
Leverancier Led verlichting: Ernst Jonker LedMagic B.V.
Diffusie folie: Amadea Technologies